Şirket Aracının Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Şirket Aracının Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Günümüzde büyümeye devam eden ve çalışan sayısını sürekli olarak artıran kurumlar için araç ihtiyaçları, ihtiyaç hiyerarşisinde çoğunlukla en üst sıralarda yer almaktadır. Hal böyle olunca şirket araçlarının bakımı ve onarımı için tüm kurallara riayet etmek de önemli hale gelmektedir. Peki şirket aracı muayenesi için gerekli evraklar hangileridir? 

Bilindiği gibi araç muayenesi, Karayolları Trafik Kanunu gereği trafiğe çıkan tüm motorlu taşıtlar için zorunlu tutulan bir kontrol prosedürüdür. Araç muayenesinin yapılması gereken tarihler, taşıtların türüne göre değişiklik gösterse de hem ticari araç kategorisinde yer alan araçların hem de binek otomobillerin muayenesi TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları’nda gerçekleştirilmektedir.  

Araç muayenesi sırasında araç sahibinden ya da aracı muayeneye götüren kişiden araç ile alakalı bazı belgeler istenmektedir. Götürülmesi zorunlu olan bu belgelerin eksik olması durumunda muayene randevusu geçersiz sayılmakta ve araç muayene edilememektedir. 

İhtiyaçlarınıza uygun filo kiralama hizmeti sunan TanFilo ailesi olarak hazırlamış olduğumuz içeriğimizde, şirket araçlarının muayenesinde gerekli olan belgelerin hangileri olduğunu listeliyoruz. 

Buna ek olarak, periyodik araç bakımında araçların hangi kontrollerden geçtiğini öğrenmek için Periyodik Araç Bakımı Neleri Kapsar? başlıklı içeriğimizi okuyarak bu konuya dair kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.

Şirket Aracının Muayenesinde Gerekli Evraklar

Şirket Aracının Muayenesinde Gerekli Evraklar

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi şirkete ait olan ya da şirket kullanımı için kiralanan araçların muayenesi sırasında ibraz edilmesi gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Buna ek olarak şahısların kişisel amaçlarla kullandıkları otomobillerin muayenesinde de zorunlu tutulan bu belgelerin, aslında birbirinin aynısı olduğunu söylemek mümkün. 

Şirket aracı muayenesi için gerekli evrakları aşağıdaki gibi listeyebiliriz: 

1. Zorunlu Trafik Sigortası 

Araç muayenesi esnasında kontrol edilen ve ibraz edilmesi zorunlu zorunlu tutulan evraklardan bir tanesi, aracın Zorunlu Trafik Sigortasının yaptırıldığına dair alınan belgedir. Çünkü Trafik Sigortası, binek ve ticari araç fark etmeksizin tüm araç sahiplerinin araçlarına yaptırmakla mükellef olduğu bir sigorta türüdür. 

Şirket araçlarının Zorunlu Trafik Sigortasının bulunmadığı durumlarda, herhangi bir belge alınamadığı için muayene yapılmamakta ve Trafik Sigortası yenilendikten sonra tekrar randevu alınması gerekmektedir.

Trafiğe çıkan motorlu taşıtlara sigorta yapılmasının önemine dair merak ettiklerinizi Araç Sigortası Nedir? Neden Önemlidir? başlıklı yazımızı inceleyerek öğrenebilirsiniz. 

2. Araç Tescil Belgesi

Araç Tescil Belgesi

Araç Tescil Belgesi ya da bir diğer ismi ile Araç Ruhsatı, içerisinde araca ve sürücüsüne dair bilgilerin yer aldığı bir belgedir. Araç Trafik Belgesi bulunmayan araçların trafiğe çıkmaları yasaktır. Bu nedenle Tescil Belgesi yani ruhsatı bulunmayan bir aracın trafikte olduğu tespit edildiği takdirde araç sahibi çok yüklü bir miktarda ceza almaktadır. 

Şirket araçlarının muayenesinde, muayene istasyonuna götürülmesi zorunlu tutulan evraklardan bir tanesi de Araç Tescil Belgesidir. Ruhsatı olmayan herhangi bir aracın muayene işlemleri gerçekleşmemekte; bu nedenle araç sahiplerinin Araç Tescil Belgesini aldıktan sonra yeniden araç muayene randevusu almaları gerekmektedir. 

Buna ek olarak, muayene için randevusu alınan aracın yeni alındığı ve şirket üzerine satış veya devir işlemlerinin henüz gerçekleştirilmediği durumlarda Araç Tescil Belgesi yerine, noter tarafından verilen “EK-44 Araç Tesciline İlişkin Belge” alınabilmektedir. Araç muayenesi bu belge ile de yaptırılabilir. 

Elbette aracın muayeneye girebilmesi için bu belgenin geçerlilik tarihinin dolup dolmadığı da kontrol edilmekte, geçerlilik süresini aşmış belgeler resmî evrak niteliği taşımamaktadır. 

3. Yakıt Sistemi Montaj Belgesi

Yakıt Sistemi Montaj Belgesi

Yakıt Sistemi Montaj Belgesi, adından da anlaşılabileceği üzere aracın yakıt tankında yer alan ve üzerinde yakıta ait bilgilerin yer aldığı bir evraktır. Şirket aracı muayene için gerekli evraklar arasında bulunan Yakıt Sistemi Montaj Belgesinde yer alan bilgileri ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: 

  • Aracın yakıt tankının ait olduğu marka bilgisi 
  • Araç TİP onay numarası 
  • Araca ait TİP numarası
  • Aracın seri numarası 
  • Aracın üretildiği yıl 
  • Araç yakıt tankı ile ilgili bilgiler 

Halk arasında tüplü olarak da bilinen LPG’li şirket araçlarının ve sıkıştırılmış doğalgaz ile çalışan CNG’li araçların muayenesinde, yakıt tanklarının üzerinde yer alan etiket bilgilerinin okunur olması ise bir başka zorunluluktur. 

Eğer bir şirket aracı daha önce girmiş olduğu muayenede sıvı gaz sisteminden  onay almadı ise ya da aracın yakıt deposunun kullanım ömrü mevzuatta belirtilen süreyi aşmış ise bunlar birer kusur  olarak değerlendirilir. Bu durumda bir sonraki muayenede Yakıt Sistemi Montaj Belgesinin yeniden getirilmesi istenir.

Belirtmiş olduğumuz kusurların haricinde yakıt tankı ile alakalı herhangi bir sorunun tespit edilmesi durumunda ise ikinci muayene sırasında herhangi bir evrağa gerek duyulmamaktadır. 

4. Yetkilendirme Belgesi / Vekâletname

Yetkilendirme Belgesi

Şirket adına kayıtlı olan araçların büyük bir kısmı, şirket çalışanlarının kullanımına tahsis edilmiş olan araçlardır. Bu nedenle aracı muayeneye götürecek olan kişiler her zaman araç sahipleri değildir. 

Taşıtı muayeneye götürecek olan kişinin aracın asıl sahibi değil şirketin bir çalışanı olması durumunda, aracı muayeneye getiren kişiden yetkilendirme belgesi veya noter onaylı vekalet istenmektedir. 

Bu evraklarla ilgili bilmeniz gerekenleri aşağıdaki gibi açıklamak mümkün: 

  • Yetkilendirme Yazısı: Eğer bir araç muayeneye, aracın ruhsatında ismi yazan kişi tarafından değil şirketin bir yetkilisi tarafından götürülecekse yanında yetkilendirme belgesi bulundurması zorunludur. Yetkilendirme belgesi, şirket tarafından hazırlanan ve imza yetkisi bulunan kişiler tarafından imzalanmış, aracın ilgili şahsa verilen bir çeşit vekalet gibi düşünülebilir. 

Yetkilendirme belgesinin verildiği tarih önem arz etmemekle birlikte belgenin üzerinde düzenlenmiş olduğu tarih yer almalıdır. Aynı yetkilendirme belgesi ile araç birden çok defa muayeneye götürülebilir. 

Yetkilendirme belgesine ek olarak, aracı muayeneye götüren kişinin şirketin çalışanı olduğunu doğrulayan bir evrak da gereklidir. 

  • Vekâletname: Vekâletname ya da noter onaylı vekalet, aracı muayeneye götüren kişinin şirketin çalışanlarından biri olması durumunda ibraz edilebilecek bir başka belgedir. Yetkilendirme belgesinin yerine geçen vekâletname ile de süresiz olarak araç muayenesi yaptırılabilir. Elbette bu noktada vekaletnamede herhangi bir geçerlilik süresi belirtilmemiş olmalıdır. 


Eğer aracı muayeneye götüren kişi şirket çalışanı ise yetkilendirme yazısı veya vekâletnameye ek olarak, TC kimlik numarasının yer aldığı nüfus cüzdanı, pasaport belgesi ya da ehliyetin gösterilmesi de zorunlu tutulmuştur. 

Bu yazımızda, şirket aracı muayenesi için gerekli olan evraklar nelermiş ayrıntılı olarak ele aldık. Öte yandan araç muayene süreci görmüş olduğunuz gibi özellikle birden fazla aracı olan şirketler için birden fazla prosedür içermektedir. 

Bu doğrultuda filo yönetimi talepleriniz için TanFilo ailesine güvenebilir, şirketinizin öz kaynaklarını daha verimli bir şekilde kullanarak hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edebilirsiniz. 

TanFilo’nun ihtiyaçlarınıza uygun hizmetleri hakkında bilgi ve teklif almak için hemen Teklif Talep Formu’nu doldurabilirsiniz!

Sizler için hazırladığımız diğer içeriklerimiz için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

Hemen Teklif Al
Whatsapp ikonu