Ticari araç sınıfında yer alan hafif ticari araçlar, çeşitli özellikleri nedeniyle kurumların lojistik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik en çok tercih edilen araç seçeneklerinden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Peki ama hafif ticari araç nedir? Hafif ticari araçlar, hangi özellikleri nedeniyle kurum ve şirketler tarafından tercih edilir hale gelmiştir?
Binek araç grubunda ve ticari araç kategorisinde yer alan araçlar, çeşitli özellikleri ile birbirlerinden farklılaşmaktadırlar. Ticari araç sınıfında yer alan hafif ticari araçlar sadece ticari kullanımlara uygun iken binek araçlar bireysel ihtiyaçlar için tercih edilmektedir.
Bu ve buna benzer daha pek çok özelliği, hafif ticari araçları kurumların ihtiyaçları için oldukça kullanışlı kılmaktadır. Peki hafif ticari araç aslında ne anlama gelir? Hangi özellikleri nedeniyle bu araç grubunda yer alan taşıtlar daha çok tercih edilirler?
Uzun dönem araç kiralama ihtiyaçlarına yanıt veren TanFilo ailesi olarak bugünkü içeriğimizde hafif ticari araç nedir sorusunu tüm ayrıntıları ile mercek altına alıyoruz. İçeriğimizi okuyarak hafif ticari aracın ne anlama geldiğini öğrenebilir, özellikleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Ek olarak filo ve araç kiralamanın kurumlara vergi ödeme noktasında sağlamış olduğu avantajlar hakkında bilgi edinmek isterseniz Araç Kiralamada Vergi Avantajları Nelerdir? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ticari araçların, otomotiv sektöründe yaşanan gelişmelerin yanı sıra sahip oldukları özellikler ve kullanım kolaylığı sunmaları nedeniyle başta kurumlar olmak üzere bazı bireyler tarafından da en çok tercih edilen araç gruplarından biri haline geldiği bir gerçek.
İşlevsel özelliklerinin yanı sıra sürücülerine sağlamış oldukları konforun, tercih edilmelerindeki en önemli etkenlerden biri olduğu unutulmaması gereken ticari araçlar, özellikle kurumların gün geçtikçe giderek artan taşımacılık ihtiyaçlarının karşılanmasına ön ayak olmuştur.
Bu anlamda ticari araç kategorisinde yer alan ve bir nevi ticari araç olarak kabul edilen hafif ticari araç nedir sorusunu ayrıntılı olarak ele almak gerekirse bu kavramı, Avrupa Birliği tarafından yapılan tanımlamaya göre brüt ağırlığı 3.5 tonun altında olan araçlar olarak ifade etmek mümkündür.
Maksimum 5 kişilik yolcu taşıma kapasitesine sahip olan hafif ticari araçlar, yük ve yolcu taşımacılığında kullanılabilmekte ve bu konuda her geçen gün artan taşımacılık ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olabilmektedirler.
Şehir içinde sürücülerin son derece konforlu bir biçimde kullandıkları hafif ticari araçların güvenilir olması ve rahatlık sunması ise kritik önem taşımaktadır.
Hafif ticari araç nedir sorusunu yanıtladık. Peki ama hafif ticari araçları binek araçlardan ayıran özellikleri neler olabilir? Gelin bu konuyu da ayrıntıları ile inceleyelim…
Temel üretim amacı yük ve yolcu taşımak olan fakat ticari araçlardan daha düşük ağırlığa sahip olan hafif ticari araçlar, ticaretle meşgul olanların yanı sıra kurumların her geçen gün artan lojistik ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olan motorlu taşıt türlerinden bir tanesidir.
Araç satın almak isteyen ve ticaretle uğraşan kişileri, sahip olduğu avantajlı özellikleri nedeniyle cezbeden hafif ticari araçların özelliklerini yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Hafif ticari araçlar, binek araçların tersine hususi değil ticari araç ruhsatına sahiplerdir. Bu doğrultuda satın alınan hafif ticari araçların, kişisel amaçlarla değil yalnızca ticari amaçlarla kullanılması gerekmektedir.
Ek olarak hususi araç ruhsatına sahip olan binek araçların yolcu ve yük taşımacılığı yapmasının son derece büyük cezai yaptırımları vardır.
Hafif ticari araçlar, yük ve yolcu taşıdıkları için çıkabilecekleri hız sınırı binek araçlara göre daha düşük olmalıdır. Temel nedeni güvenlik olan bu önlem ile birlikte olası trafik kazalarının önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
Fenni muayene olarak da tanımlanan araç muayenesi, trafiğe çıkan tüm motorlu ve motorsuz araçların teknik özelliklerinin trafik kurallarını ihlal edip etmeyeceğine dair yapılan rutin kontrollerdir.
Hafif ticari araçlarda muayene binek araçların aksine her yıl düzenli olarak tekrarlanmakta, böylece hem sürücülerin hem de araca binilen yolcuların güvenliği kontrol altına alınmaktadır.
Ticari ve hafif ticari araçlar ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer ayrıntı da yollarda sahip oldukları geçiş hakkıdır. Ticari araç kategorisinde yer alan hafif ticari taşıtlar binek araçların aksine tüm yolları kullanamazlar.
Buna ek olarak hafif ticari taşıtların otoyol ve köprü gibi ücretli yollarda ödemiş olduğu geniş ücreti diğerlerine göre daha yüksektir.
Hafif ticari araç nedir sorusunu yanıtladıktan sonra bu araçların sahip olduğu özelliklere de kısaca değinmiş olduk. Peki ama hafif ticari araç seçimi yapmadan önce dikkat edilmesi gerekenler neler olabilir?
Binek araç seçimi kadar önemli olan bir diğer ayrıntı da kurumlar için hafif ticari araç seçimi yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğidir.
Kurumlar, hafif ticari araçlardan oluşan bir filo kiralamaya karar verdiklerinde öncelikle seçtikleri aracın ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamayacağına odaklanmadırlar. Bu anlamda aracın yolcu ya da yük taşıma kapasitesi, boyutu ve ölçüleri hafif ticari araç seçiminde önemli role sahip olan ayrıntıları oluşturmaktadır.
Bununla birlikte hafif ticari araçlarda eğer ağır yük taşınmayacaksa, boyuna değil enine geniş araç modellerine yönelmek daha konforlu bir kullanım sunacaktır.
Yakıt tüketimi ise hafif ticari araç seçiminde göz önünde bulundurulması gereken bir başka kriter olarak ön plana çıkmaktadır. Yakıttan tasarruf edebilmek adına küçük boyutlara sahip hafif ticari araçlar tercih edilebilir.
Bununla birlikte araç seçiminde bütçe ve ihtiyaçlar her zaman göz önünde bulundurulmalı, en uygun fiyatlarla ihtiyaçları en iyi şekilde karşılayabilecek modellere yönelmeye çalışılmalıdır.
Bu yazımızda sizler için hafif ticari araç nedir sorusunu ayrıntıları ile ele aldık. Kurumunuz için hafif ticari araçlardan oluşan bir filo kiralamaya karar verdiyseniz tüm hizmetlerinde Tanoto kalitesini yansıtan TanFilo markasını tercih edebilirsiniz. Filo yönetimi ve diğer hizmetlerimiz için Teklif Talep Formu'nu doldurabilir; bizimle iletişime geçerek merak ettiklerinize yanıt bulabilirsiniz.