Şirket aracını başkasının kullanması mümkün mü sorusu, şirket aracına sahip olan kişilerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Peki sıkça araştırılan bu sorunun yanıtı ne olabilir?
Bildiğiniz gibi günümüzün her geçen gün git gide büyüyen ulaşım ihtiyaçları nedeniyle büyüme hedefi olan şirketler için şirket aracı kullanımı artık neredeyse bir zorunluluk halini almıştır.
Şirket aracı kullanımının sağlamış olduğu vergi avantajları, hiç şüphesiz bu durumun yaşanmasında ana etkenlerden biridir. Personellerin kullanımı için tahsis edilse de şirket üzerine kayıtlı olan bu araçların kimler tarafından ve ne şekilde kullanılabileceği ise merak uyandıran konuların başında geliyor.
Merak eden okurlarımız için bu yazımızda, yasal prosedürlere uyabilmek adına şirket aracı olarak kayıtlı bir aracın kimler tarafından kullanılabileceğini tüm detayları ile mercek altına alıyoruz.
Buna ek olarak, eğer şirketiniz için bütçenize uygun bir araç arayışı içindeyseniz, bu konuda dikkat etmeniz gereken tüm detayları ve en çok tercih edilen şirket arabalarını Şirketlerin Araç Alırken Dikkat Etmesi Gerekenler başlıklı yazımızı inceleyerek öğrenebilirsiniz.
Farklı sektörlerde faaliyet gösteren pek çok şirket için şirket arabası kullanımı önemli ihtiyaçlardan bir tanesi olarak ön plana çıkmaktadır. Personellerin kullanımına özel olarak tahsis edilen şirket araçlarının, mesai saatleri dışında ya da iş dışı sebeplerle kullanılıp kullanılamayacağı ya da personel dışında kimler tarafından kullanılabileceği ise kafa karıştıran ayrıntılardan bir tanesidir.
Bu doğrultuda, şirket aracını başkasının kullanması tamamen işverene ait bir karar gibi gözükse de işin özünün bilindiği gibi olmadığını, bu konuda yasaların daha farklı işlediğini belirtmekte fayda var.
Şirketlerin bir bölümü şirket araçlarının kullanımını; yalnızca önceden belirtilen mesai saatleri içerisinde ve aracın tahsis edildiği personel tarafından kullanılacak şekilde sınırlandırmaktadır.
Öte yandan özellikle çalışma saatleri değişiklik gösteren, vardiyalı çalışan ya da daha farklı bir çalışma sistemine sahip olan bazı firmaların, şirket araçlarının kullanımına dair belirledikleri prosedür ise sözleşme süresi boyunca aracın belirli bir saat aralığı olmaksızın günün tüm zamanlarında kullanılabilmesidir.
Bu noktada şirket aracını başkasının kullanması mümkün mü sorusuna verilecek yanıt ise hem limited hem de anonim şirketler ve şahıs şirketleri için aynıdır. Cezai işleme tabi tutulması nedeniyle şirket araçlarının şirkette sigortalı olarak çalışan personeller dışında kullanımı oldukça risklidir.
Çünkü herhangi bir kaza ya da trafik çevirmesi sonucunda şirket adına kayıtlı olan aracın şirketle ilişkisi olmayan biri tarafından kullanıldığı tespit edildiğinde, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından şirkete önemli cezalar kesilmekte ve şirket bunları ödemekle yükümlü olmaktadır.
Yasalar gereği şirket aracını kullanabilecek kişileri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
Şirket aracını kullanmasında herhangi bir engel bulunmayan kişiler arasında en ön sırada yer alan kişiler elbette ki şirketin sahiplerdir. Özellikle daha az çalışanı olan şahıs şirketlerinde bulunan şirket arabaları, sağladığı vergi avantajları nedeniyle tercih edilmekte ve bu doğrultuda şirket sahipleri tarafından kullanılabilmektedir
Ek olarak, şirket araçlarının sağladığı vergi avantajlarının en çok merak edilen konulardan biri olduğunu da belirtelim. Eğer bu konuya dair sizin de bilmek istedikleriniz var ise bu konuyu ayrıntılı olarak ele aldığımız Araç Kiralamada Vergi Avantajları Nelerdir? başlıklı yazımıza mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.
Şirket aracı kimler tarafından kullanılabilir sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt da şirketin sigortalı olarak çalıştırdığı kişilerdir. Bu noktada ilgili sigortalı şirket personelinin sadece aracın tahsis edilmiş kişi olmasının daha doğru olacağının da altını çizelim.
Şirketin halihazırda sigortalı çalışanı olmayan ya da iş akdinin sonlandırılmış olması nedeniyle şirketle herhangi bir ilişiği kalmamış kişilerin, firmaya ait taşıtlarla trafiğe çıkması büyük bir risk arz etmektedir.
Çünkü aracın trafikte herhangi bir kazaya karışması ya da aracın Trafik Şube Müdürlüğü tarafından ceza alması durumunda araç sürücüsünün şirketin sigortalı çalışanı olup olmadığı kontrol edilmektedir. Trafik Şube Müdürlüğü tarafından SGK’ya gönderilen belgeler aracılığı ile araç sürücüsünün kimlik tespiti yapılmakta ve şirket çalışanı olmadığının anlaşılması durumunda şirkete cezai işlem uygulanmaktadır.
Yeri gelmişken, trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyecek tehlikeli bir kazanın yaşanmaması adına rutin araç muayenelerinin ve bakımlarının son derece önemli olduğunun da altını çizelim. Bu konuya dair mutlaka bilmeniz gereken tüm detayları, Periyodik Araç Bakımı Neleri Kapsar? başlıklı içeriğimizi inceleyerek öğrenebilirsiniz.
Sermaye fark etmeksizin bir şirketin kurucu ortağı olan kişiler de şirket üzerine kayıtlı olan aracı kullanabilirler.
Filo yönetimi ve filo kiralama ihtiyaçlarına güvenilir çözümler sunan Tanfilo ailesi olarak, sizler için hazırlamış olduğumuz yazımızda şirket aracını başkasının kullanması mümkün mü sorusunu ayrıntıları ile ele almaya çalıştık.
Bir kez daha özetleyecek olursak, şirket aracını eşim kullanabilir mi ya da şirket aracı başkası tarafından kullanılabilir mi gibi sorulara, şirket araçlarının yalnızca şirkette sigortalı çalışan olarak gözüken kişiler tarafından kullanımı daha doğrudur yanıtı verilebilir.
Şirket aracının iş dışında kullanımı ya da şirket çalışanı olmayan biri tarafından kullanılması, önemli cezai sonuçları beraberinde getirmektedir.
Son olarak, eğer şirketiniz için araç ihtiyacınız var ise filo kiralama hizmetini tercih etmenin sizlere pek çok avantaj sağlayacağının da altını çizelim. Tanfilo’nun ihtiyacınıza uygun hizmetleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz vakit kaybetmeden Teklif Talep Formu’nu doldurarak Tanfilo’nun ilgilendiğiniz hizmetleri ile ilgili fiyat alabilirsiniz.
Sizler için hazırladığımız diğer yazılarımız için Tanfilo blog sayfasını sık sık ziyaret etmeyi unutmayın!